Verzamelwerkje over relaxatie
Vanaf 6 j
10’
A
*
Als je veel wil weten over ontspanning en relaxatie, yoga, meditatie, ademhaling moet je dit werk zeker ter hand nemen. Het staat vol met allerlei oefeningen voor alle leeftijden. In een tweede document vind je 10 goede relaxatie-verhalen.
doc odt

Ontspanningstussendoortjes op muziek
Vanaf 6 j
10’
T
*
35 ontspanningstussendoortjes. Voor elk tussendoortje is volgens een handig systeem onmiddellijk te achterhalen hoe lang het duurt, welke doelen je nastreeft, hoeveel vertrouwen het vraagt, welk materiaal, … Knap werk.
mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3
mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3
mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3
mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3
pdf

Ontspannen op een muziekstukje
Vanaf 8 j
15’
HK
*
De leerlingen ontspannen zich bij het beluisteren van een stukje muziek met of zonder commentaarstem
mp3 mp3 doc

Hoekenwerk relaxatie
Vanaf 9 j
15’
HT
*
‚Beleef de regen', Dromenland', 'Klankmassage', 'Ontwerp je rust' en 'Schudders uit de keuken' zijn 5 hoekenfiche van 15' die ook klassikaal als tussendoortje kunnen gebruikt worden
doc
Beleef de regen:
doc doc wav
Dromenland:
doc
Klankmassage:
doc
Ontwerp je rust:
doc
Schudders uit de keuken:
doc doc


Klankmassage en ontspannen met een verhaal
Vanaf 9 j
50’
L
*
Eerst luisteren de kinderen naar ontspannende muziek terwijl de leerkracht een rustgevende tekst voorleest. Daarna masseren de kinderen elkaar met fijne rustgevende klanken.
doc

Massage voor de rug
Vanaf 9 jaar
15’
LT
*
De deelnemers doen deze oefening per 2: één persoon zit op zijn stoel en legt zijn hoofd op de bank. Da andere gaat erachter staan of zitten en voert rugmassage uit. Een PowerPoint geeft aan welke handelingen moeten gesteld worden. Als de massage goed uitgevoerd wordt, duurt die ongeveer 6 minuten. Bij de laatste slide mogen de deelnemers kiezen welke handeling nog even mag verder duren. Daarna is het tijd om te wisselen! Er is heel wat relaxatiemuziek te vinden op het internet. Die kan je ondertussen opzetten. Hier een voorbeeldje.
ppt mp3