Magritte
Vanaf 8 j
30’
L
*
De kinderen geven muziekstukken een bepaalde kleur, ze associëren muziek bij schilderijen, samen met de muziek beschrijft één kind een bepaald schilderij aan het andere kind. Het andere kind tekent de beschrijvingen.
doc doc

Muziek en Schilderijen
Vanaf 9 j
30’
H
*
Deze oefening kan als hoekenwerk maar ook klassikaal. In feite is de activiteit nog niet uitgeschreven maar de aanzet is eenvoudig: er zijn 12 muziekfragmenten, 12 schilderijen en 12 titels. De kinderen moeten de titels, prenten en fragmenten bij elkaar puzzelen. Natuurlijk kan dat bij iedereen anders zijn. De kinderen wiens puzzels het meest op elkaar lijken gaan bijeen zitten. Zij krijgen een van de prenten en ze verzinnen een 'betere' titel voor het schilderij en maken er een geluidsdecor bij of zoeken andere muziek. Je kan de groepjes een stuk muziek geven en ze er een schilderij bij laten maken.
mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3
jpg jpg jpg jpg jpg jpg jpg jpg jpg jpg jpg jpg
doc

Schilderijen en gevoelens
Vanaf 9 j
50’
L
**
De kinderen associëren eerst gevoelens bij de schilderijen; ze zoeken er een passend muziekstuk bij. Nadien schrijven ze een verhaal bij het schilderij en de muziek. Terwijl het schilderij geprojecteerd wordt en de muziek afgespeeld wordt het verhaal voorgelezen.
mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 mp3 doc

Schilderijen verwerken op 10 manieren
Vanaf 10 j
100’
LG
***
Wat kan je allemaal doen vertrekkend van schilderijen? In dit pakket van 10 activiteiten zie je de mogelijkheden. Een installatie in een doos; Schilderijen horen, ruiken, voelen; poppenkast spelen met figuren uit schilderijen; verwerken met de Kamishibai; een Street-Art activiteit van maken, een schilderij filmen en er muziek aan toevoegen, het schilderij op de muur in het groot maken met behulp van een overheadprojector, een museumshop maken, ‚the making of' spelen in een drama stukje; een stilleven 'levend' maken.
doc