Stem en boventonen
Vanaf 6 j
10 ‘
TL
*
Hier een selectie van oefeningen uit het gelijknamige boek van Borg Diem Groeneveld. Het gaat over liggend, zittend, staand, … zingen, adem, klinkers, neuriën, zingen als expressie. Vele waardevolle en bruikbare oefeningen voor wie op zoek gaat naar diepgaande stemtraining.
doc doc pdf pdf

De klankboom
Vanaf 8 j
10’
TL
*
Via de klankboom kan je met de kinderen allerlei klanken oefenen. Iemand van de klas toont hoe hij in de boom wil klimmen. Je kan de boom met allerlei klanken 'vullen'. Stam is altijd oe of eu, de bladeren altijd medeklinkers. Je kan er ook andere lichaamsgeluiden aan toevoegen.
jpg

Kindermassage
Vanaf 8 j
10’
TL
*
Enkele tekeningen om de kinderen elkaars rug te laten masseren om ze een ontspannen houding tijdens het zingen te laten aannemen.
pdf

Stemvorming met kinderen
Vanaf 8 j
10’
TL
*
Een hele mooie reeks van houding- en ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, articulatieoefeningen, zangoefeningen. Goede beschrijvingen en al het nodige materiaal is erbij.
pdf pdf pdf pdf pdf pdf doc

Klankgedichten
Vanaf 10 j
10’
LG
*
Hier vind je enkele klankgedichten. Het zijn nonsensteksten die in feite dienen voor het oefenen van bepaalde klinkers en medeklinkers en die je met heel veel expressie en intonatie kan laten voordragen. Heel mooi is dat te laten doen met een mooi sfeermuziekje op de achtergrond. Je kan de groepjes zelf een stukje laten kiezen op een afspeellijst die je ergens (Youtube, Spotify) beschikbaar zet. De tekeningen zijn bedoeld om de stem van de kinderen te oefenen voor de soepelheid.
doc